Oorbellen schieten leeftijd

Oorbellen schieten: op welke leeftijd?

Oorbellen schieten op een leeftijd dat kinderen er zelf nog niets over kunnen zeggen. Het is niet ongebruikelijk. Maar helemaal vanzelsprekend is het niet in Nederland.  Je ziet het vooral bij meisjes: schattige oorbellen in de piepkleine baby-oortjes. Of de kleine meid wil als vierjarige graag oorbellen. Ouders vragen zich dan vaak af wat voor oorbellen schieten een leeftijd is, die als normaal beschouwd wordt.

Tattooshop of Juwelier

Gaatjes schieten kan bij een tattooshop of juwelier. Het is verschillend welke leeftijdsgrenzen worden gehanteerd. Sommige winkels doen het al vanaf zeer jong, anderen geven aan dat bij hen oorbellen schieten vanaf de leeftijd van zes jaar pas kan.

Wettelijk

Volgens de wet mogen bij kinderen onder de twaalf jaar geen piercings worden aangebracht. Maar oorbellen schieten op de leeftijd van nul tot twaalf valt daar niet onder. Dat mag dus wel. Jongeren tussen de twaalf en zestien moeten toestemming van de ouders hebben voor andere piercings dan in de oorlel. Vanaf 16 jaar mogen ze het zelf bepalen.

Persoonlijke beslissing

Er is dus voor oorbellen schieten geen leeftijd vastgesteld waarop het officieel toegestaan is. Het is voor ouders en kinderen een persoonlijke beslissing.